Galerie
Exposities
Kunstenaars
Stockshop
Beeldentuin
Contact | Route


Beeldentuin / Studio

De tuin achter het pand Noordeinde 154 heeft een structurele verandering ondergaan toen Het Cleyne Huys het pand van de pianohandel Rippen en Rijken in 2004 overnam. Rippen en Rijken heeft de lokatie bijna 80 jaar geëxploiteerd (sinds 1926). Daarvoor was het (na de eeuwwisseling) een aantal jaren Gemeentelijk Girokantoor en daarvoor woonhuis. Het grondstuk grenst aan het terrein van het Paleis Noordeinde, op de hoogte van de Koninklijke Stallen en de Paleistuin Rippen en Rijken had de begane grond en de eerste verdieping van 154 in gebruik als toonzalen voor hun collectie piano's. Zij bouwden hun eigen piano (de Rippen piano) en waren o.a. importeur van Steinway, Petrov e.a.

Achter in de tuin staat de voormalige werkplaats, waar de piano's werden afgebouwd en gerepareerd. De werkplaats was verbonden met het hoofdhuis door rails met een wagen waarop de piano's van en naar de werkplaats werden vervoerd. In het voorste deel van de tuin, thans aan het einde van het terras, staat de voormalige 'Steinway Studio', waar een vleugel stond en waar uitvoeringen werden gegeven. Wereldberoemde pianisten en componisten hebben in deze studio ingespeeld voordat zij in Den Haag moesten optreden.

Omdat de tuin de laatste 100 jaar niet als woontuin in gebruik was en mede daarom verwilderde, kon het grondstuk geheel opnieuw worden ingericht. 13 grote Esdoorns (> 30 m) werden met toestemming van de Gemeente gekapt, de rails moest voor het terras wijken en de inrichting van de tuin werd uitgevoerd met de gedachte dat het een verlengstuk van de galerie moest worden, waarin beelden goed tot hun recht konden komen. Tussen terras en grasveld werd de tuin strak in vakken verdeeld, met hoeken voor beelden. De grote hulst, in het midden van de tuin, is als natuurlijke afscheiding van het achterste deel blijven staan. De studio is in gebruik voor exposities, maar ook voor besloten diners, lezingen en kleine concerten. De werkplaats werd opslagruimte.

 
Copyright © HetCleyneHuys (2019) - realisatie VVICT